A tojás szuper élelmiszer, tele tápanyaggal, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.
Az alábbiakban 5 egészséges reggeli variációt hoztam.
- Turbó rántotta: a mindenki által jól ismert rántottát dobjuk fel idényzöldségekkel, hagymával, fűszerekkel.
- Főtt tojás: fontos, hogy a főzés után a sárgája még kicsit folyós maradjon, ezt 6 perces főzőidővel tudjuk elérni.
- Omlett: a rántotta elegáns változata, aminek légies, könnyed állagát az adja, hogy a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját krémesre keverjük, a fehérjéből pedig habot verünk. A sárgáját óvatosan belekeverjük a fehérjébe. A fehérje-sárgája arány 5:3, vagyis több fehérjét kell hozzátenni. Nem kell megfordítani, fedő alatt sütjük meg, félbehajtva, zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk.
- Lágy tojás: gyermekkorom gyakori hétvégi finomsága talán mostanában nem annyira népszerű, de ez is pillanatok alatt elkészíthető. 3 perces tojást készítünk, amit tojástartóban (vagy annak híján pohárban) tálalunk. A legfinomabb, ha zöldségekkel tunkoljuk ki a belsőjét.
- Zöldséges, kolbászos, tojásos muffin: Csak a képzeletünk szabhat határt ennek a finomságnak. A kolbászt lepirítjuk, a zöldségeket (pl. brokkoli, cukkini) felkockázzuk, majd a muffinformába tesszük. A tojásokat felverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd ráöntjük. 190 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul.
Bízom benne, hogy sikerült inspirációkat szerezned az egészséges reggelihez. Azt javaslom, hogy mindig tegyél a tányérodra sok-sok zöldséget is a tojás mellé.
Egészségedre! Válts Magadért!