Tojásvariációk reggelire

A tojás szuper élelmiszer, tele tápanyaggal, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.

  1. Turbó rántotta: a mindenki által jól ismert rántottát dobjuk fel idényzöldségekkel, hagymával, fűszerekkel.
  2. Főtt tojás: fontos, hogy a főzés után a sárgája még kicsit folyós maradjon, ezt 6 perces főzőidővel tudjuk elérni.
  3. Omlett: a rántotta elegáns változata, aminek légies, könnyed állagát az adja, hogy a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját krémesre keverjük, a fehérjéből pedig habot verünk. A sárgáját óvatosan belekeverjük a fehérjébe. A fehérje-sárgája arány 5:3, vagyis több fehérjét kell hozzátenni. Nem kell megfordítani, fedő alatt sütjük meg, félbehajtva, zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk.
  4. Lágy tojás: gyermekkorom gyakori hétvégi finomsága talán mostanában nem annyira népszerű, de ez is pillanatok alatt elkészíthető. 3 perces tojást készítünk, amit tojástartóban (vagy annak híján pohárban) tálalunk. A legfinomabb, ha zöldségekkel tunkoljuk ki a belsőjét.
  5. Zöldséges, kolbászos, tojásos muffin: Csak a képzeletünk szabhat határt ennek a finomságnak. A kolbászt lepirítjuk, a zöldségeket (pl. brokkoli, cukkini) felkockázzuk, majd a muffinformába tesszük. A tojásokat felverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd ráöntjük. 190 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul.

Bízom benne, hogy sikerült inspirációkat szerezned az egészséges reggelihez. Azt javaslom, hogy mindig tegyél a tányérodra sok-sok zöldséget is a tojás mellé.

Tasnádi Évi

funkcionális életmód mentor