Hogyan ne und meg a rizst?

A főtt rizs, pláne visszahűtve egy nagyon népszerű és egészséges megoldás a szénhidrátbevitelre, azonban a sima, főtt rizs nagyon unalmassá válhat.

  • Citrom- vagy narancshéj: friss, citrusos ízük feldobják azt ételt
  • Fokhagyma: nem kell tartani tőle, a fokhagyma teljesen szétfő, és krémes, édes ízű lesz
  • Szegfűszeg, fahéj, kardamom, szerecsendió: egzotikus ízt adnak hozzá (a fűszereket ízlés szerint vegyíthetjük is)
  • Mazsola, egyéb aszalt gyümölcsök: édessé varázsolják
  • Házi kókusztej: indiai és ázsiai ételekhez kiváló köret
  • Kurkuma: édeskést ízt ad, továbbá a kurkuma előnyös, gyulladáscsökkentő hatását is hozzátesszük az ételhez
  • Sáfrány: szép színt ad, de óvatosan kell bánni vele, mert keserűvé teheti az ételt
  • Húsleves, alaplé: amellett, hogy aromásabbá, még táplálóbbá teszi a rizst az alaplében található hasznos összetevők miatt
  • Idényzöldségek: színessé, táplálóvá, laktatóvá teszik az ételt
  • Tojás: főzve vagy ráütve és összesütve is finom

Érdemes kísérletezni, minél többféle variációt kipróbálni. A fűszerek, hozzávalók variálása, azok felhasználásának módja (pl. pirítás) is különlegesebbé teszi az egyszerű rizst.

Tasnádi Évi

funkcionális életmód mentor