Nem szeretek ételt kidobni, ezért igyekszem minden maradékot felhasználni a főzés során.
Volt itthon néhány szem krumpli és egy közepes méretű cékla. Gondoltam, készítek belőle valamit, de nem akartam egyszerűen csak a sütőbe tenni, mert ilyesmit gyakran készítek.
Kitaláltam, hogy krumplipürét csinálok céklával megbolondítva. Nagyon finom lett!
Íme a recept:
Hozzávalók:
1 közepes méretű cékla
3-4 szem burgonya
3 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
Kakukkfű
Só, bors
Az elkészítése nagyon egyszerű.
A krumplit és a céklát meghámozom, majd felvágom a főzéshez. Fontos, hogy a céklát jóval kisebb kockákra kell vágni, vagy reszelni, mert lassabban fő meg, mint a burgonya. Felteszem annyi vízben főni, hogy éppen csak ellepje a zöldségeket. Hozzáadom a fokhagymát, sózom, borsozom. Beleteszem a babérleveleket, a kakukkfüvet, és elkezdem főzni. Ha megfőtt, leöntöm a felesleges vizet és botmixerrel simára pürésítem.
Ha nem szereted a céklát, más zöldségekkel (pl. sárgarépa, brokkoli, cukkini) is próbálkozhatsz, ahogy régen – a bébiételek bevezetése előtt – a kisbabáknak elkezdték bevezetni a zöldségeket.
Hidegen fogyasztva lassabb lesz a felszívódása és még mikrobiomot is támogatja.
Egészségedre! Jó étvágyat kívánok!