Krumplipüré másképp

Nem szeretek ételt kidobni, ezért igyekszem minden maradékot felhasználni a főzés során.

Volt itthon néhány szem krumpli és egy közepes méretű cékla. Gondoltam, készítek belőle valamit, de nem akartam egyszerűen csak a sütőbe tenni, mert ilyesmit gyakran készítek.

Kitaláltam, hogy krumplipürét csinálok céklával megbolondítva. Nagyon finom lett!

Íme a recept:

Hozzávalók:

1 közepes méretű cékla

3-4 szem burgonya

3 gerezd fokhagyma

3 babérlevél

Kakukkfű

Só, bors

Az elkészítése nagyon egyszerű.

A krumplit és a céklát meghámozom, majd felvágom a főzéshez. Fontos, hogy a céklát jóval kisebb kockákra kell vágni, vagy reszelni, mert lassabban fő meg, mint a burgonya. Felteszem annyi vízben főni, hogy éppen csak ellepje a zöldségeket. Hozzáadom a fokhagymát, sózom, borsozom. Beleteszem a babérleveleket, a kakukkfüvet, és elkezdem főzni. Ha megfőtt, leöntöm a felesleges vizet és botmixerrel simára pürésítem.

Ha nem szereted a céklát, más zöldségekkel (pl. sárgarépa, brokkoli, cukkini) is próbálkozhatsz, ahogy régen – a bébiételek bevezetése előtt – a kisbabáknak elkezdték bevezetni a zöldségeket.

Hidegen fogyasztva lassabb lesz a felszívódása és még mikrobiomot is támogatja.

Tasnádi Évi

funkcionális életmód mentor