Az emberi ökoszisztéma elemei

olvasási idő: kb. 5 perc

Az egészséges életmód sokkal több, mint egészséges táplálkozás.

Szerveink nem egymástól elszigetelten működnek, hanem egymással kölcsönhatásban. Hatással vannak egymásra, ezáltal ránk is. Gondolj a bolygónkra, egy erdőre vagy egy virágos rétre. A különböző fajok, növények és állatok csak akkor maradnak életben, ha kapcsolódnak egymáshoz, hosszabb vagy rövidebb ideig, közvetlenül vagy közvetve, de mindenképp hatással vannak egymásra.

Így van ez velünk, emberekkel is. Sok-sok összetevőre van szükség a testi-lelki-szellemi jóllétünkhöz.

Aki éhezik, az nem csak a gyomrában érzi, hogy éhes, nem csak ott jelentkeznek problémák (sosem felejtem el a képet, ami valamelyik általános iskolás tankönyvben volt egy óriási hasú, éhező afrikai kisgyerekről), hanem hosszútávon – többek között – pszichésen is kikészül, hiszen nemcsak a gyomrának, de az agyának és az egész testének szüksége van a táplálékra ahhoz, hogy el tudja látni a feladatát. Mivel az agy nem jut táplálékot, mentális problémái is lehetnek.

Az egyoldalú táplálkozás során bizonyos mikrotápanyagok nem kerülnek be a szervezetbe, másokból viszont túl sok kerül be, ez mindenféle hiánybetegségekhez vezethet változatos tünetekkel.

A megfelelő mennyiségű folyadékpótlás szintén létfontosságú, hiszen a testünk kb. 70%-a víz, amit pótolni szükséges. Őseink, ha valahol nem találtak vizet, vagy kimerültek a kutak, odébb álltak, mert víz nélkül nem volt esélyük a túlélésre.

Az alvás megvonásával kínozni lehet, ezt alkalmazták is pl. a nácik. Ha valakit 3 napig nem hagynak egy pillanatra sem aludni, pszichésen annyira megtörik, hogy bármit bevall, csak hogy alhasson végre.   

A börtönökben a rabokat minden nap kiviszik sétálni vagy kiengedik az udvarra, hogy napfényhez jussanak, mert minden embernek szüksége van a Nap erejére, annak ciklikus váltakozására. Ha egy sötét szobában van valaki hosszabb ideig, elveszti az időérzékét, nem tud tájékozódni, ezáltal teljesen összeomolhat, továbbá a csontoknak, a bőrünknek is szüksége van a napfény jótékony hatásaira.

Egy műtét után sokáig ágyban fekve elsorvadnak az izmok, és bizony hosszú idő lehet a felépülés, amíg visszanyeri az erejét. A sok fekvés nem csak az adott területre hat, hanem akár felfekvésekhez, de még kedvetlenséghez, depresszióhoz is vezethet.

Az sem mindegy, milyen levegőt szívunk be. Csernobil esete igen drasztikus, de érzékletes példa arra, hogy a szennyezett levegő mekkora károkat tud okozni. Nem is kell ilyen drámai dologra gondolni, hiszen a világvárosok szmoggal teli levegője fejfájást és egyéb tüneteket okozhat. Ezzel szemben az erdőben, vízparton vagy hegyen milyen jól érezzük magunkat, amikor friss, oxigénnel teli levegőt tudunk belélegezni, ami az idegrendszerünkre és pszichés állapotunkra is jó hatással van.

Aki egész nap csak a kanapén ül, nem gondolkozik, nem tanul új dolgokat, az sajnos szellemileg leépül, ami aztán az elbutulás mellett egyéb problémákat is hoz a beszédkészség, a motorikus képességek, a tájékozódás, a memória, a kiválasztási rendszerek leépülésével. Ezáltal nagyon kiszolgáltatottá válik. A demencia mögött állhatnak szervi problémák is, ezért ez is egy nagyon összetett kérdés.

Ha valaki egy nehéz élethelyzetben van, például gyászol, nemcsak levertnek, szomorúnak, elveszettnek érzi magát, de változhat az étvágya, ezáltal ez emésztése, rosszul alszik, nem tud koncentrálni stb.

Ugyanakkor ennek az ellenkezőjét is tapasztalhatjuk, ha nagy öröm ér, szerelmesek vagyunk, vagy sikerül valami cél elérni, akkor szárnyalunk, boldognak, kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, nem érzünk fizikai fájdalmat, minden bajunk elmúlik. Ehhez közeli állapotot kémiailag, gyógyszerekkel is el lehet érni, ami az idegrendszer által hat a pszichére.

Az ember számára ez egyik legnagyobb büntetés a magánzárka. Nem véletlen. Az emberi kapcsolatok hiánya beteggé tesz, mivel közösségi lények vagyunk. Nem is kell ehhez börtönbe menni, csak gondolj arra, hogy a járvány alatt mindenki rögtön azt kereste, hogyan tud másokhoz kapcsolódni, még ha csak virtuálisan is.

Remélem, a fenti néhány példával is sikerült érzékeltetnem, hogy mennyi tényező van, amire figyelnünk kell, ha valóban egészségesek szeretnénk lenni. A testünk alapvető építőkövei a sejtek, ezért az egészséget sejtszintről szükséges nézni. Minden sejtünknek meg kell adni azt, ami ahhoz szükséges, hogy el tudja látni a feladatát és megfelelő kapcsolatot tudjon kialakítani a többi sejttel a rendszerben.

Sokan az emberi szervezetet egy virágos réthez vagy egy fához hasonlítják, én még ennél is továbbmegyek, hiszen sem a rét, sem a fa nem egyedül áll a környezetében és önmagában nem tudja előteremteni mindazt, ami a túléléshez szükséges. Az emberi szervezet számomra az egész ökoszisztémát jelenti, ahol minden mindennel összefüggésben van, ahol közvetlen vagy közvetett módon kapcsolatban állnak egymással az itt élő növények, állatok és emberek. Ha az ember beszennyezi vagy elveszi a természetes életterületet az állatoktól, növényektől, csökken azok diverzitása és egyes fajok akár ki is pusztulhatnak. Ugyanakkor az embernek is szüksége van rájuk a túléléshez. Meg kell(ene) találni az egyensúlyt.

Ahogy a természet, úgy az emberi szervezet is egyensúlyra törekszik, ennek elérését rengeteg minden befolyásolja, és természetesen vannak az egyénen túlmutató tényezők is, amikre nincs hatása.

Az emberi ökoszisztéma egyensúlya az alapja az egészségnek és számtalan tényező van, amire hatással tud lenni.

Összefoglalva a legfontosabbakat: táplálkozás, hidratálás, alvás, mikrotápanyagok, pihenés, stresszkezelés, mozgás, sport, a természettel való együttműködés.

Őszintén hiszek abban, hogy a XXI. századi életünkben is tudunk tenni azért, hogy ezek által a tényezők által a szervezetünket a homeosztázis irányába segítsük.


Ha te is szeretnél tenni a testi-lelki-mentális jóllétedért, várlak szeretettel a Válts Magadért Mentor Programban, ahol a funkcionális medicina elveire épülő egyszerű, természetes életvitel kialakításával te magad is képes leszel támogatni a szervezeted.

Az alábbi gombra kattintva tudsz időpontot foglalni a díj- és kötelezettségmentes előzetes, alapszintű állapotfelmérésre és orientációs beszélgetésre:

ÉRDEKESNEK TALÁLTAD EZT A BEJEGYZÉST? OSZD MEG, VAGY KÜLDD EL AZ ISMERŐSEIDNEK!

Az állapotfelmérések során átadott információk kizárólag tájékoztató jellegűek, azok nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot.

képek forrása: canva

Tasnádi Évi funkcionális életmód mentor vagyok.

Küldetésem, hogy a funkcionális medicina alapelveire épülő, személyre szabott életmódprogrammal, részletes állapotfelméréssel, továbbá hosszú távú, egyéni mentorálással olyan rendszert adjak a kezedbe, mely segítségével hosszú távon is önálló, felelősségteljes döntéseket tudsz hozni a fenntartható, természetes, egészségedet támogató életvitel kialakításához.